tiistai 8. toukokuuta 2012

Oletko tuntenut ensilumen?

”Oletko koskaan tuntenut sadetta?” hän kysyi minulta utelias hymy huulillaan.

Nuori mies käveli kaupungin halki kohti linja-autoasemaa. Ilma oli viileä, syksy veti viimeisiä hengenvetojaan, eikä enää moneen päivään ollut satanut vettä. Syksyn sateinen sää oli lähtenyt karkuun pikkupakkasten ja mahdollisten räntäsateiden tieltä. Se hänenkin olisi pitänyt tehdä, nuorukainen mietti kävellessään. Sen sijaan, että hän kävelisi vilpoisessa syystalven ilmassa ilman hanskoja, hän olisi voinut jäädä sisälle lämpimään ja keittää itselleen kupillisen höyryävää teetä.

”Tietenkin olen”, vastasin.

Nuorukainen saavutti linja-autoaseman juuri sopivasti nähdäkseen illan viimeisen auton lähtevän hitaasti liikkeelle. Hän koetti heiluttaa kuljettajaa odottamaan, mutta eihän tämä nähnyt häntä siellä hämärässä. Olisi pitänyt ottaa heijastin mukaan, nuori mies miltei manasi mielessään. Hän kaivoi puhelimen taskustaan ja leikitteli hetken soittavansa ystävälleen myöhästyneensä linja-autosta ja menevänsä kotiin. Mutta he eivät olleet nähneet yli viikkoon. Sen sijaan, että olisi ilmoittanut tytölle menevänsä kotiin, hän ilmoitti tälle kävelevänsä. Toinen lupasi laittaa hänelle teetä, kun hän pääsisi perille.

”Entäs ensilumen? Oletko tuntenut senkin?”

Nuorukaisella oli edessään lähes puolen tunnin kävelymatka. Kun matkaa oli jäljellä noin kolmannes, taivaalta alkoi hiljalleen laskeutua höyhenenkevyitä lumihiutaleita. Ensilumi. Vaikka hänen sormensa olivat kohmeessa ja varpaansa viluiset, hento lumisade sai hänet hymyilemään. Karistamatta hymyä huuliltaan nuori mies jatkoi matkaansa. Päästyään jäljellä olevan kolmanneksen puolivälin yli, nuorukainen pysähtyi. Niin hämmentynyt hän oli nähdessään lyhythiuksisen tytön juoksevan häntä vastaan ilman kenkiä, pukeutuneena vain ohueen kesämekkoon.

Jouduin miettimään hetken, ennen kuin sain vastattua.
”Ei, en ainakaan samalla tavalla.”

Nuori mies riisui takkinsa ja antoi sen jo vilusta värisevälle tytölle. Sadatellen toisen älyttömyyttä hän nosti toisen reppuselkäänsä ja lähti jatkamaan matkaansa. Nuorukainen oli ehtinyt tottua jos jonkunlaisiin päähänpistoihin vuosien varrella, mutta tätä hän ei ollut osannut odottaa. Tyttö kuitenkin vain nauroi hänen korvan juuressaan ja puristi kantajaansa päästäkseen lähemmäs toisen lämpöä. Nuorukainen laski toisen vasta tämän kodin terassilla ja hetken he seisoivat hiljaisuudessa.

”Tältä ensilumi tuntuu”, hän kuiskasi ja kurotti painamaan viileät huulensa huulilleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti