torstai 6. kesäkuuta 2013

MTP - Money to people, osa 2

Se päivä oli poikkeuksellisen lämmin alkukesän päiväksi ja kevyt kangastakkikin oli liikaa paahtavalta tuntuvan auringon alla. Mieleni teki jäätelöä, eikä kaapistani löytynyt muutenkaan mitään, joten päätin kotimatkalla piipahtaa tuossa pikkuisessa kaupassa. Pihalla pysähdyin hetkeksi laskemaan käteisvarani, sillä pikselirahaa minulla ei tällä hetkellä juuri ollut. Seuraava tilikin tulisi vasta muutaman päivän kuluttua.

Kukkarossani oli kolme lokeroa. Yksi kortille ja seteleille, yksi kolikoille ja pienin pelirahalleni. Säilytin siellä pienimmät kolikot, jotka sopivat MTP:n pelikoneeseen ja käytin niitä maksaessani vain, kun rahani eivät muuten riittäneet. Näin pari päivää ennen uutta tiliä minulla harvemmin oli varaa olla käyttämättä pelirahojani. Jos oikein pinnistäisin ja pärjäisin viimeiset päivät juustopastalla, minulla olisi varaa pelata yksi kolikko ja saisin vielä jäätelönkin.  Irvistin itsekseni. Juustopasta oli jotain, mitä söin aivan liikaa, sillä se oli halpaa – ja mautonta. Minä ja minun peliaddiktioni.

Kun astuin kauppaan, koin hienoisen järkytyksen. En ollutkaan kaupan ainoa asiakas. Kuinka monta vuotta olin käynyt tässä pikkukaupassa, ollen joka kerta ainoa elävä olento myyjän lisäksi? Ja nyt tuo toinen asiakas häiritsi kosmista tasapainoa, järkyttäen herkkää mieltäni läsnäolollaan.

Nainen oli eläkeiän ylittänyt, luultavasti vähintään vuosikymmen sitten, ja pituutta naisella oli enää hivenen reilu metri. Hän seisoi vanhan pelikoneen edessä, kohotti vapisevan kätensä ylös joutuen kurottamaan yltääkseen laittamaan kolikon peliautomaattiin. Kun raha viimein kolahti koneen uumeniin, rouvalla kesti hyvin pitkään laskea kätensä painamaan nappia. Jopa rivin pyörähtäminen tuntui kestävän pienen ikuisuuden.

Kassan takana oleva nainen yskähti hiljaa ja tajusin jääneeni tuijottamaan mykistyneenä tuota pienikokoista mummoa. Kuinka kauan tuo rouva aikoi viettää pelikoneen edessä? Seuraava kolikko kilahti hiljaisena koneeseen ja pyörivät rullat suhisivat hiljaa, päästäen vaimean kilahduksen pysähtyessään. Vanha pelikone raukka, sen äänetkin kuulostivat siltä, kuin ne tulisivat vuosikymmenien takaa. Käänsin katseeni ja nappasin pienen metallisen ostoskorin. Kuljeskelin aikani kaupan muutaman hyllyn välissä, kurkistellen välillä eteisessä olevaa pelikonetta. Mummo ei lähtenyt kulumallakaan. Tunsin ahdistuksen kokoontuvan vatsani seudulle, kurottaen pitkin sormin kuristamaan kurkunpäätä.

Pitkää tovia myöhemmin tunsin itseni idiootiksi kiertäessäni kolmea hyllyä ympäri ties kuinka monennen kerran. Olin käytännössä inventoinut koko kaupan. Luovuttaen kävelin pienen pakastinkaapin eteen, valitsin sen ainoan pienen vaniljapuikon, mihin rahani riittivät ja suuntasin kassalle. Kolikon kilahdus pelikoneeseen riipi sydänalaani. Olin joka ainoa kerta laittanut yhden kolikon tuohon vanhaan automaattiin kauppareissuni päätteeksi. Joka. Ainoa. Kerta. Maksettuani pakkasin vähäiset ostokseni ja pysähdyin katsomaan mummoa jälleen kerran.

Hiljainen anteeksipyyntö lipui huuliltani, yrittäessäni saada tuon vanhan naisen huomiota itseeni. Rouva ei ollut kuulevinaankaan. Toistin sanani hivenen voimakkaammin, saamatta vieläkään reaktiota irti. Kysyin, josko saisin nopeasti pelata yhden kolikon välissä. Turhaan. Vanha nainen ei suonut minulle elettäkään. Liikahdin hivenen levottomasti. Oi, kuinka paljon minua ahdistikaan katsoa vanhaa rouvaa riistämässä minulta pitkään jatkuneen tapani.


Siirryin ulos, auringonpaahteeseen ja avasin halvan jäätelöni. Ehkä, jos nautiskelisin tämän hitaasti, mummo katoaisi sinä aikana ja saisin pelata kolikkoni. Se ei menisi tapojeni mukaan, mutta olisi tyhjää parempi. Ulkona vallitseva kuumuus oli kuitenkin hivenen eri mieltä jäätelön hitaasta nautiskelusta, varsinkin, kun kaupan edustalla ei ollut varjosta tietoakaan. Jäätelöni suorastaan suli silmissä, joten minun oli hotkittava se, ennen kuin tahmainen jäätelösula sotki vaatteeni. Eikä se mummo edes kadonnut mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti